"King's Ransom" Akt 1

Prolog: (Samuel Kings krypt… september 1846)
‘The World is a Different Place’
 

En liten glippe av lys bryter inn i mørket, som fra en dør som er åpnet på gløtt. Etter et par dytt på døra, kommer Edwin Deeks og Martha Kitson inn i krypten. De er begge beboere i den underjordiske verden som eksisterer under London. Deeks er leder av dette "Under London" -samfunnet, og Martha har nylig flyttet ned dit etter at hun ble gjort hjemløs av sin voldelige og forfyllede ektemann.
Denne krypten, som Deeks forklarer, er professor Samuel Kings endelige hvilested, «en strålende og hederlig mann som er dypt savnet både over og under London».
«Men hvorfor er vi her?» spør Martha.
Deeks svarer at han "handler etter råd fra klokere folk enn meg: de sa at det ville være gunstig for sjelen ... en avslutning, om du vil."
Deeks påpeker at professoren spilte en nøkkelrolle i et stort eventyr som skjedde et år tidligere, da landet var på randen av katastrofe.
Martha, som nettopp har blitt med i "Under London" samfunnet, spør hva som skjedde. Deeks begynner sin historie ... «Det hele begynte med en invitasjon!»

 

King horiz 

AKT 1

Scene 1: (Covent Garden markedet… september 1845)
‘Interesting Times’

I et travelt hjørne av Covent Garden-markedet selger en avisgutt en ekstraavis... Hva er galt med statsminister Robert Peel? Han har ikke blitt sett på flere uker, og mistanken stiger når det gjelder helsetilstanden hans. Innbyggerne i London begynner å stille spørsmål.
Tom Worthy er også der; han spiller et lurespill kalt "finn damen" (find the lady). Hans tidligere profesjon var som synsk person, men han hadde blitt mindre og mindre opptatt av å kommunisere med spøkelser. Som han sa det, «jeg liker ikke å være hjemsøkt».
William Gardelle og Helena Blake er kolleger av professor Samuel King. De kommer til Covent Garden og nærmer seg Tom: Hans tilstedeværelse er tvingende nødvendig. Tom er ikke imponert over å oppdage at det er Samuel King som etterspør ham, men til slutt gir han opp og følger William og Helena. Tom og Samuel deler en felles historie, og enten Tom liker det eller ikke, reddet professoren hans liv for noen år siden.

 

Scene 2: (Oberst Scovils arbeidsværelse)
‘Poison Runs the Course’

Et annet sted i London står oberst Luther Scovil bak sitt skrivebord i Pandora Clubs indre helligdom. Han er fornøyd med fremgangen så langt. Han snakker om planene sine til Roza Yakovna. Opprinnelig fra Russland; nå er hun hans pålitelige og hensynsløse assistent. Når folk trenger å forsvinne, tyr Scovil alltid til henne.

Obersten har iscenesatt statsministerens sakte, men dødelige forgiftning, som i sin tur destabiliserer regjeringen og gjør den sårbar for hans manipulasjoner. Han har allerede opparbeidet seg respekt og en høy stilling i det britiske samfunnet, så denne langsiktige strategien viser seg å være vellykket så langt. Hans plan vil til slutt føre til imperiets fall, noe som selvsagt vil bli hilst velkommen av visse utenlandske krefter han arbeider for.

 

Scene 3: (Under London)
‘Silent Army’

William og Helena guider Tom Worthy ned gjennom passasjene under London. Han innser at det er et helt eget samfunn der nede ... de fattige, de hjemløse, mennesker på rømmen, mennesker på flukt fra tidligere liv. Disse 'under Londonerne' og deres leder, Edwin Deeks, er akkurat nå samlet til et møte på et sted de kaller 'kapellet'.

 

Scene 4: (Kapellet)

‘Salvation has a Name’ ‘The Deal is Made’ ‘Legend of the Unicorn Orchid’ ‘A Country on the Brink’ ‘Solitary Man’

Chess

'Kapellet' er et nedsunket og ødelagt byggverk bygget av romerne århundrer tidligere, for lengst dekket til og tapt for sollyset – nok en del av det komplekse nettet som strekker seg ut under London.
Deeks forsøker å roe ned folket, ettersom de klager til ham om ryktene om at regjeringen har til hensikt å skylle dem ut av 'Under London'. Deeks straffer dem hardt for å bli så lett oppskjørtet, og lover dem at Professor King akkurat nå finner en løsning.

Professoren ankommer, med Eva Bonaduce ved sin side, og kunngjør at det ikke lenger er noen grunn til bekymring. Han har inngått en avtale med den "høyeste myndighet", og folket i 'Under London' vil bli latt i fred. Når publikum sprer seg, hilser King på Tom Worthy. Han forklarer nærmere om trusselen mot statsministerens liv, og at hans avtale med tronen innebærer å finne en måte å redde Robert Peel på. Han avslører at han har blitt utnevnt av dronning Victoria selv som den siste forsvarslinjen for monarkiet og regjeringen.

Dr. Josephine Kendrick kommer inn og blir presentert for Tom. Professoren har gitt henne ansvaret for å ta vare på "Under London" -samfunnet. Til tross for at hun ikke har fått lov til å kvalifisere seg til lege, stoler King fullstendig på hennes evner.

Professoren og vennene hans fortsetter med å forklare den vanskelige situasjonen de er i. De beste legene har identifisert giften, men de har ingen anelse om en virksom kur, og mannen er raskt på vei nedenom og hjem. Ingen kjent jordisk medisin kan redde ham, så King mener at de må finne noe "ujordisk". Noe han er overbevist om ligger innenfor deres rekkevidde.

De forteller Tom om "Enhjørningsorkidéen", en plante med magiske egenskaper. Ifølge undersøkelsene til Thomas Anzeray (en respektert alkymist som King har studert), kan et serum laget av blomsten være i stand til å kurere alle kjente sykdommer, 'kanskje til og med døden selv'. En oppdager ved navn kaptein Fergus Maunder oppdaget orkideen mens han banet seg vei gjennom Bolivias jungler. He bragte planten med seg til England, men døde plutselig i noe som syntes å være en ulykke. Planten ble imidlertid aldri funnet. King tror at denne planten befinner seg et eller annet sted i London. Hvis de kan finne den, kan de ennå redde statsministeren.

King bønnfaller Worthy om å bruke sine synske krefter til å komme i kontakt med kaptein Maunder og finne ut hvor orkideen er. King forklarer at det å åpne en portal til de døde viste seg å være uklokt i fortiden, og at det nesten kostet ham, William Gardelle og Eva livet. Han håper at Toms mer sympatiske og lettere tilnærming kan fungere bedre.
Tom er lite entusiastisk til denne forespørselen, men aksepterer at det står mye på spill. Landet kan være på randen av katastrofe.
Han påpeker imidlertid at han kun kan kommunisere med kapteinen hvis han har en eller annen personlig ting som tilhørte mannen ... noe som kan inneholde en "åndelig vibrasjon". King tror han vet hvor de kan finne en slik ting. Han kunngjør at de i kveld vil dra til Madame Tussauds nye vokskabinett i Baker Street.

Josephine er bekymret for Williams helse, men det er klart at hennes bekymringer er av mer personlig art. I et stille øyeblikk påpeker Eva at litt mer tålmodighet kan lønne seg ... 'Isen smelter'. Han er en skadet mann som mistet en som var glad i ham for noen år siden; han tror han er forutbestemt til ikke å bli lykkelig igjen. Det trengs bare tid.
I sin tur spør Josephine om Evas følelser for professoren ... en annen skadet mann som velger å holde følelsene sine innestengt. Eva blir overlatt til seg selv og sine egne følelser.

 

Scene 5: (Voksmuseet)
‘The Summoning’ ‘Death by Misadventure’ ‘A Fly in the Ointment’

tunnel 2

Senere den kvelden er gruppen i Baker Street. De bryter seg inn i et rom som huser voksfigurene. Det er en utstilling av 'Heroes and Villains' (helter og skurker). King, William, Eva og Tom begynner å se seg omkring og snart finner de det de leter etter. En av utstillingens helter (heroes) er kaptein Fergus Maunder og pipen han holder i var faktisk en av hans favoritter.

King gir pipen til Tom som begynner å konsentrere seg om den, men plutselig blir det liv i en av voksfigurene, som viser seg å være Roza, snikmorderen! Hennes forgiftede pil bommer så vidt på Tom. Etter å ha mislykkes i å drepe ham og innsett at hun er i mindretall, slår hun hastig retrett. Etter å ha gjenkjent Roza, står det nå klart for King at oberst Luther Scovil står bak "hele denne dystre situasjonen". Det slår ham også at Scovil kan ha øyne og ører i "Under London".

Mens William og Eva holder vakt, konsentrerer Tom seg igjen om pipen, og denne gangen klarer han virkelig å tilkalle Kaptein Maunders spøkelse. Kapteinen er glad for å være tilbake, da han aldri fikk sjansen til å diskutere sin for tidlige død med noen. Faktisk nekter han å avsløre hvor orkideen er, før han har fått muligheten til å forklare årsaken til sitt uventede dødsfall. Så fort han er fornøyd med å få gjort sin nød klarlagt og offisiell, tilbyr Maunder seg å vise stedet til Tom, men bare til Tom. King foreslår at de møtes ved kapellet så snart orkidéen er funnet igjen.

Etter at Tom og kapteinen har dratt, advarer professoren William og Eva om at det må være en spion i gruppen deres, en slange i gresset (en forræder)! Da de vender tilbake til tunnelene under London, bønnfaller ham dem om å være ekstra påpasselige.

 

Scene 6: (Under London)
‘Silent Words’

King, William og Eva returnerer gjennom tunnelene. De bestemmer seg for at søvn er den beste medisinen nå, så de skiller lag.
Da han kommer tilbake til rommet sitt, grubler King over sin manglende evne til å erklære sine sanne følelser overfor Eva ... Et annet sted under London, overveier Eva nøyaktig det samme problemet.

 

Scene 7: (Oberst Scovils arbeidsværelse)
‘Eyes of the Basilisk’

I Pandoraklubben (Pandora Club) holder Scovil hoff. Roza og flere av oberstens tilhengere er til stede. Scovil er ikke fornøyd med hvordan tingene har utviklet seg hva angår Kings involvering, og han er skuffet over at Roza ikke klarte å sabotere tingene på voksmuseet, men påpeker at dette ikke vil utgjøre noen reell forskjell i planene deres.
En annen skikkelse skrider ut av skyggene ... det er Helena! Hun er enig med obersten i at ingenting kan stoppe dem nå.
Scovil har en ny plan som vil vippe oddsen i hans favør og sette King i en umulig situasjon. De vil kidnappe Eva ... "Det burde roe ham ned litt".

 

"King's Ransom" Akt 2

AKT 2

Scene 1: (Kew Gardens)
‘Haunted’ ‘Nostalgia’

Tom og kapteinen kommer til Kew Gardens. De går inn i en ny bygning kalt The Orangery. Det er et gigantisk drivhus, og byggearbeidene er fortsatt i gang.
Tom er ivrig etter å få orkideen og at Maunder forsvinner, men Maunder ser ut til å nyte sin midlertidige frigivelse og har mye på hjertet. Han introduserer også Tom til noen av sine spøkelsesvenner, noe som uroer den synske enda mer.
Spøkelsenes iver etter å dvele i fortiden gir Tom en unnskyldning for å lange ut mot dem, ved å påpeke at nostalgi virkelig er sløsing med tid. Etter en stund er harmonien gjenopprettet, og Tom blir vist til stedet der Enhjørningsorkidéen (the Unicorn Orchid) befinner seg. Han får den tilbake og vinker farvel til sine spektrale venner.

 

King tunnel 

Scene 2: (Kapellet)
‘In Harm’s Way’ ‘Tom Returns’ ‘In the Palm of my Hand’

Tilbake i kapellet venter King og hans medarbeidere i spent forventning på at Tom kommer tilbake med orkideen. Når Eva tilbyr seg å gå og lete etter ham, innrømmer King at han ikke er glad for å utsette henne for fare hele tiden, men Eva er ubøyelig på at hun foretrekker å holde seg nær professoren.

Til slutt vender Tom tilbake med orkideen, som King straks gir til legen. Det er på tide å sette Anzerays teori ut i praksis. Kanskje statsministeren fortsatt kan bli reddet. Mens begeistringen over Toms tilbakekomst utfolder seg, forteller Helena Eva at hun trenger hennes hjelp med noe. Eva forlater dem, uvitende om at hun går rett inn i en felle.

I mellomtiden, uvitende om knipen Eva har havnet i, drar King og William til et møte med Jacob Alderdyce, dronningens agent.

Etter en kort samtale med Deeks, tenker doktoren på ansvaret hun nå har fått. Den potensielle kraften til å kurere enhver kjent sykdom, muligens døden selv. Skal hun i det hele tatt fuske med dette? Hun konkluderer med at hun ikke har noe valg, og dessuten er nysgjerrigheten hennes for stor: et av de mange trekkene hun synes å ha plukket opp fra King! Hun begynner å jobbe med serumet.

 

Scene 3: (En tunell under London)
‘Letting My Demons Go’ 

King og William setter kursen mot møtet i Hyde Park. Professoren spøker med William, og noterer seg en mer optimistisk side som ser ut til å ha dukket opp hos sin venn. William innrømmer at det kan være på tide å gå videre etter Amelias død, og gjenvinne sitt eget liv.

 

Scene 4: (Hyde Park)
‘Stand Fast’

tunnel green

King og William møter Jacob Alderdyce, ved en dam i Hyde Park. De oppdaterer ham på jakten deres etter orkideen. De er også klar over at gjerningsmannen bak denne trusselen mot landet er ingen andre enn oberst Luther Scovil. Alderdyce minner dem om at uten bevis kan de ikke gripe ham, men King oppfordrer agenten til å holde seg kald litt lenger, så vil de til slutt seire.
Mens de gjør seg klar til å forlate parken, kommer Edwin Deeks og rapporterer heseblesende at Eva har blitt kidnappet. Han overleverer et brev til William, etterlatt til dem av oberst Scovil ... "Bring serumet til meg ved daggry i morgen ... utenfor St. Pauls ... hvis du ønsker å se Eva i live igjen!"
King går vekk, sønderknust av denne nyheten.

 

Scene 5: (Oberst Scovils arbeidsværelse)
‘Defiant’

Bak sitt skrivebord er Scovil fornøyd med sin siste strategi, og gratulerer Roza og Helena med deres gode arbeid. Han håner Eva, ivrig etter å påpeke at hun og vennene hennes har tapt dette slaget. Eva er uberørt av sine fangevoktere og nekter å bli skremt. Hun lover seg selv at Scovil og hans undersåtter snart vil bøye seg for nederlaget.

 

Scene 6: (Kapellet)
‘I Should Have Known’ ‘Hold On’ ‘Serpent in the Grass’ ‘The Future will be Ours’ ‘Turning the Tables’ ‘Dare to be Happy’

King sitter med Deeks og Helena i kapellet, med brevet med krav om løsepenger i et hardt grep. Han bebreider seg selv for å ha utsatt Eva for fare nok en gang. Deeks med flere rister ham ut av dagdrømmene hans. De påpeker at det fortsatt ligger i hans hender å redde Eva. Mens han kaster frykten overbord sier King seg enig ... nå er det på tide å fortsette!

William kommer inn og påpeker at han kjenner forræderens identitet. Forræderen, kunngjør William, er ingen andre enn Helena Blake!

Helena trekker en kniv og gjør narr av King mens hun snakker om regjeringens og imperiets umiddelbart forestående fall, men hun glemmer at William er bak henne. Hennes trassige forbannelser blir brått kuttet av når hun faller bevisstløs til gulvet, takket være et slag mot bakhodet fra William. Deeks ordner med å få henne under lås og slå til problemene er løst.

Doktoren returnerer og holder opp to hetteglass. Det er på tide å snu situasjon til egen fordel.

King sender Tom til statsministeren med serumet. Han ber også Josephine om å finne Jacob Alderdyce og sørge for at Peels død blir annonsert. Scovil er uvitende om at det er to hetteglass med medisin, så King kan fortsatt være ved St. Pauls ved daggry med et hetteglass med "Enhjørningsserumet" (The Unicorn Serum). William vil dra til St. Pauls med King, og Deeks har sine egne forberedelser å gjøre.

William innhenter Josephine før han drar til St. Pauls. Han deler sine følelser med henne, og de er vel forente for et kort øyeblikk.

 

Scene 7: (Scovils arbeidsværelse, kapellet og en tunell under London)
‘Set for the Task’

Mens alle begynner på sine forskjellige ærender, forbereder King seg til det siste møtet med Scovil. I Pandora Club gjelder det samme for obersten, og dypt i "Under Londons" tunneler stålsetter Deeks seg for stormen.

 

Scene 8: (Utenfor St. Pauls katedralen)

tunnel orchid

Scovil venter på at King og William skal ankomme. Roza holder fast på Eva, og noen av oberstens menn lusker i bakgrunnen. Når professoren ankommer, finner Scovil glede i å veive rundt med en ny skreddersydd pistol, så vel som å fryde seg over Robert Peels død.
King gir serumet til obersten og krever at de slipper fri Eva. Da de tre forsøker å komme seg avgårde, dukker Helena opp, etter å ha klart å rømme fra "Under London". Hun informerer Scovil om lureriet. Obersten krever umiddelbart døden for King og hans venner. Plutselig, fra utallige gater og kloakker, dukker Deeks og hans stille hær opp, og overmanner lett Scovil og hans menn. Rasende over å bli overlistet, bruker Scovil sitt siste frie øyeblikk til å skyte King ... men Eva går i veien og kulen slår inn i henne. King holder fast i Eva mens William henter serumet fra den nå avvæpnede Scovil. De gir serumet til Eva og venter. I løpet av noen sekunder skjer miraklet, og Eva er bragt tilbake til livet. Men gleden blir kortvarig, da også King kollapser. Kulen gikk gjennom ham også!
«Hvorfor ga du meg serumet?» gråter Eva. «Hvilket annet valg kunne jeg ha gjort?» svarer King, mens livet siver ut av ham. Han visste hele tiden hva hans siste ord skulle være: «Eva, jeg elsker deg».

Solen stiger opp over St. Pauls katedralen da professor Samuel King dør.

 

Epilogue: (Krypten til Samuel King og en landsby i Transylvania… september 1846)

Deeks avslutter sin historie med et sukk. Martha spør hva som så skjedde med dem alle. Deeks sier at Scovil og mange fra gruppen hans ble hengt for forræderi. Roza unnslapp tilsynelatende, men det gikk "dårlig for henne i Norge".

Martha oppdager et brev lagt igjen til Deeks i krypten, sammen med tre tomme hetteglass. Brevet er fra Samuel King ...

 

Kanskje historien ikke er over ennå ...

 

Oversettelse til norsk av Arnfinn Isaksen
Artwork by Mark Buckingham